Jak uzyskać najlepszy napar? Do gotowania używaj tylko zimnej, świeżej wody. Nie gotuj jej ponownie. Przygotowane w szklance lub filiżance liście zalej wodą. To ważne, żeby nie robić tego w odwrotnej kolejności czyli nie wsypywać herbaty do wody. Dla uzyskania lepszego smaku, zakryj kubek spodkiem. Po upływie odpowiedniego czasu parzenia, natychmiast wyciągnij torebkę lub liście.
Prawidłowa temperatura parzenia herbaty:
Herbata czarna - temperatura wody: 96°C, czas zaparzania: ok. 3 min.
Herbata zielona: - temperatura wody: 65-80°C, czas zaparzania: od 3 do 4 min.
Herbata czerwona: - temperatura wody: 96°C, czas zaparzania: od 3 do 7 min.
Herbata biała: - temperatura wody: 80-85°C, czas zaparzania: od 7 do 9 min.
Rooibos - temperatura wody: 96°C, czas zaparzania: od 3 do 5 min.
Yerba Mate - temperatura wody: 90°C, czas zaparzania: od 4 do 5 min.
Cukier zmienia smak herbaty. Słodzenie w dużym stopniu zależy od osobistych upodobań, ale znawcy ostrzegają, że w przypadku wysokogatunkowych odmian dodatek cukru zmienia ich aromat na niekorzyść. Mleko natomiast nadaje smaku klasycznym czarnym herbatom, takim jak: Assam, Ceylon czy English Breakfast. Cytryna pasuje do herbat chińskich. Zmienia wprawdzie smak, ale za to nie pozbawia cennych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz