1/05/2013

Sobotnie śniadanie: Bruschetta z jajkiem

Składniki (na 4 porcje):
4 jajka
3 łyżki pesto
8 kromek bagietki korzennej
opakowanie serka wiejskiego
garść szczypiorky, posiekanego
sól i pieprz


Jajka umieszczamy w rondelku, dolewamy wodę do pokrycia jajek. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu. Przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie umieszczamy jajka w misce z lodem, aż do ostygnięcia. Obieramy natychmiast pod zimną bieżącą wodą, kroimy w plastry.

Kromki bagietki opiekamy w piekarniku przez 7-10 minut w temp 200 C.

Każdą porcję przygotowujemy tak: na jedną kromkę nakładamy serek wiejski wymieszany ze szczypiorkiem, a na drugą rozsmarowujemy pesto, a następnie nakładamy plastry jajek. Dekorujemy bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...