Składniki:
1 szklanka przesianej mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
12 jajek
2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
1 łyżka+1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
krem cytrynowy:
0,5 szklanki świeżego soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki
1/4 łyżeczki soli
półtorej szklanki schłodzonej śmietany kremówki
Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia na około półtorej godziny. Następnie przekładamy je na ozdobną tacę. Przygotowujemy cytrynowy krem. Zagotowujemy w rondelku wodę, a następnie umieszczamy na nim miskę. W misce mieszamy sok z cytryny, cukier, mąkę i sól. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, ciągle mieszając wszystko trzepaczką. Potem odstawiamy masę do ostygnięcia.
W tym czasie miksujemy śmietanę ze skórką z cytryny. Łączymy ją z chłodną masą z z rondelka.
Wierzch ciasta smarujemy kremem cytrynowym. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz