1/11/2013

Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią

Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.

Składniki:
600 g piersi z kurczaka bez skóry
ząbek czosnku
cebula
2 strączki kardamonu
olej z orzeszków ziemnych
sok z połowy cytryny
200 ml wywaru z kurczaka
250 ml (szklanka) mleka kokosowego
pęczek świeżej bazylii (najlepiej tajskiej)


Kurczaka pozbawiamy resztek chrząstek i tłuszczu, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (taką na jeden kęs). Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy.Kardamon rozgniatamy i wyjmujemy nasionka. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na gorący wrzucamy (porcjami) kurczaka i smażymy, mieszając, aż się zarumieni. Wyjmujemy mięso z woka i odstawiamy na bok.

Teraz do woka wrzucamy kardamon i smażymy, mieszając, przez 2 minuty, po czym dodajemy czosnek z cebulą i smażymy, nadal mieszając, aż zmiękną i zaczną się złocić.Wlewamy sok cytrynowy, wywar i mleko, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Wkładamy mięso i gotujemy kolejne 10 minut. Bazylię myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Tuż przed podaniem posypujemy kurczaka bazylią, po czym natychmiast podajemy z ryżem basmati.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...