1/05/2013

Caffe Latte

Osobiście uwielbiam kawę, nie wyobrażam sobie poranka ani dnia bez kubka gorącej kawy. Moją ulubioną jest caffe latte, czyli po prostu kawa z mlekiem. Mój przepis:


Składniki:
1/3 szklanki mleka 
filiżanka espresso
wysoka szklanka do caffe latte


Do szklanki nalewamy mleka i spieniamy za pomocą ekspresu ciśnieniowego. Cały trik polega na tym, aby na tyle szybko spienić mleko, żeby całe się nie podgrzało. Gdy mleczna piana osiągnie już wysokość 2/3 szklanki - ostrożnie dolewamy espresso. Należy to robić delikatnie, jednym strumieniem. Trójwarstwową kawę otrzymamy, gdy dobrze spienimy mleko - tzn, że pomiędzy espresso a dolną i górną partią mleka będzie różnica temperatur.

Proponuję obejrzeć też filmik tutorialowy.


Mniam! Moje ulubione caffe latte. Najbardziej lubię właśnie to spienione mleko i za każdym razem, gdy jestem w jakimś lokalu po raz pierwszy i zamawiam caffe latte, wierzę, że tym razem to będzie ideał. Ale niestety to zdarza się rzadko, ale się zdarza. Osobiście mogę polecić prawie idealne latte w Mandali w Warszawie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...