Składniki (na 2 porcje):
2 jajka
1 pszenny tost
2 plastry szynki
garść rukoli
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy sos: żółtko surowego jajka miksujemy blenderem z sokiem cytrynowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle miksując dolewamy wolnym strumieniem rozpuszczone, ciepłe masło. Miksujemy jeszcze moment, aż powstanie kremowy, gładki sos (zgęstnieje gdy masło się ochłodzi).
Tost opiekamy i układamy na talerzu. Na wierzchu kładziemy plastry szynki (możemy je też wcześniej wysmażyć), i listki rukoli. W garnku zagotowujemy ok. 0,75 l. wody z łyżeczką octu. Jajko wbijamy do kubeczka. Gdy woda zawrze, mieszamy ją aby powstał lekki wir. W jego środek delikatnie wlewamy jajko. Wyjmujemy po ok. 1 minucie, łyżką cedzakową. Układamy je na toście, polewamy sosem holenderskim, przyprawiamy pieprzem lub natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz