1/27/2013

Muffiny OREO

Składniki (na 12 porcji):

ciasto: 
2 jajka,
5 łyżek kakao
175 g cukru
4 łyżki rozpuszczonego masła
180 ml gorącej wody
140 g mąki pszennej
75 g mielonych wiórków kokosowych
(lub opcjonalnie ulubionych orzechów),
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
odrobina soli
100 g jogurtu naturalnego
ciasteczka Oreo (12 sztuk)

krem:
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
8 pokruszonych drobno ciasteczek Oreo
draże czekoladowe


Foremkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami, a następnie do każdej wrzucamy po ciasteczku Oreo. Jajka ubijamy z cukrem tak, by powstał gęsty krem. Kakao rozpuszczamy w maśle i gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i wiórkami (bądź orzechami). Do jajek dodajemy na zmianę po łyżce jogurtu i łyżce masy kakaowej. Dorzucamy do tego łyżkę suchych składników i wszystko miksujemy. Powtarzamy to, dopóki wszystkie składniki się nie skończą. Masę przekładamy do foremek i piecz w 180 C przez 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem. Mascarpone ubijamy z kremówką i cukrem. Mieszamy masę z pokruszonymi ciasteczkami i przekładamy do rękawa cukierniczego. Ozdabiamy upieczone babeczki kremem, a następnie dekorujemy ciasteczkami Oreo i/lub czekoladowymi drażami. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...