1/15/2013

Zupa krem z marchwi ze świeżo siekaną kolendrą


Składniki:
200 g pokrojonej w plastry marchwi
2 pokrojone w piórka szalotki
1 pokrojony w plastry ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
400 ml bulionu warzywnego
100 ml soku pomarańczowego
2 łyżki uprażonych pestek dyni

kilka gałązek świeżej kolendry
kardamon
imbir
sól
biały pieprz


Marchew razem z szalotką i czosnkiem podsmażamy na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem. Po chwili wlewamy białe wino, a następnie bulion oraz sok pomarańczowy. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, kardamonem, imbirem, a następnie dokładnie miksujemu i przecedzamy przez sito.
Na talerzu dekorujemy kolendrą i opcjonalnie posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Uwaga: zupę możemy zabielić słodką śmietaną lub mlekiem kokosowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...