Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek,
a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
|
Oleibol |
Lukrowane, obsypane pudrem lub kandyzowaną skórką pomarańczy, z różą, marmoladą, budyniem adwokatem czy bitą śmietaną, te „od Bliklgo” club ze sprawdzonej, pobliskiej piekarenki. Każdy wybierze coś dla siebie. Pączek bryluje w tłusty czwartek na ladzie każdej cukierni. Kariera pulchnego kawałka ciasta usmażonego w głębokim tłuszczu sięga zamierzchłej historii.Tradycja głosi, że kto nie spróbuje w tłusty czwartek pączka, temu nie będzie się wiodło. I tak oto w ten jeden jedyny dzień w roku jesteśmy świadkami spektakularnego wręcz oblężenia cukierni i kawiarenek, gdzie tłumy spragnionych pączkowej przyjemności przybywają aby kupić nie jedną, nie dwie a trzy, cztery czy nawet kilkadziesiąt sztuk słodkiej przyjemności ukrytej w okrągłym kawałku ciasta z nadzieniem.
|
Lokma Pączki to nie tylko polska specjalność. Tłuste smakołyki znane są na całym świecie, choć od polskiej wersji często różnią się wyglądem i sposobem przyrządzania. I tak wmienić możemy niemieckie „Berlinki” z charakterystycznym, białym paskiem dookoła, izraelskie pączki serwowane podczas święta Hannukah, amerykańskie „Doughnuts” czyli okrągłe oponki oblane kolorowym lukrem i obsypane dekoracjami do ciast, holenderskie „Oliebol’e” z rodzynkami, porzeczkami, kandyzowanymi owocami lub jabłkami, tureckie „Lokmy” w kształcie małych kuleczek i wiele, wiele innych. |
Święto pączka zwane w Polsce Tłustym Czwartkiem, to najbardziej pracowity dzień dla cukierników. Lady sklepowe uginają się pod ciężarem pączków i zachęcają do wgryzienia się w ich mięciutkie ciasto. Najsmaczniejsze zawsze będą jednak te, przygotowane przez nas samych. Ich wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Wystarczy, poznać kilka cukierniczych sztuczek a przygotowanie pączków stanie się niczym innym jak dobrą zabawą.
W tym roku, z okazji Tłustego Czwartku zorganizowany specjalny kurs cukierniczy, który odbędzie się 7 lutego w Warszawie.Podczas 4-godzinnych warsztatów odbywających się pod okiem naszej mistrzyni wypieków Kingi Filipowicz, dowiecie się wszystkiego, co na temat pączków wiedzieć powinniście. Opowie ona jak smakołyk ten zmieniał się na przestrzeni wieków i zapozna z jego odmianami, jakie przyrządza się w różnych zakątkach świata. Przedstawi odpowiednie techniki oraz narzędzia, którymi posługują się wykfalifikowani cukiernicy podczas smażenia pączków. Po części teoretycznej, pokaże jak własnoręcznie przygotować te małe, kuszące pyszności, tak, aby zarówno ich forma jak i smak zachwycały podniebienia smakoszy.
PROGRAM
|
Sufganiot |
1. Wykład teoretyczny: pączki na świecie
2. Trening praktyczny dla uczestników kursu: przygotowywanie:
Chrust – pomidorki (Polska)
Pancakes – (Anglia)
Lokma -pączki moczone w syropie cukrowo-miodowym (Turcja)
Oleibol – kuleczki drożdżowe otoczone suszonymi porzeczkami– (Holandia)
Tradycyjne
sufganiot – maleńkie pączki pławiące się w różanym sosie – (Izrael)
Smażone ciasteczka cynamonowe – (Hiszpania)
Więcej szczegółów na temat warsztatów
tutaj.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz