Składniki (na 4 porcje):
8 cebul
2 łyżki oliwy
3 łyżeczki cukru
1 l bulionu mięsnego
szklanka białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
4 kromki bagietki
100 g startego sera gruyere
sól, pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Oliwę rozgrzewamy w garnku, następnie wkładamy cebulę i podsmażamy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i tak smażymy przez 10 min do momentu gdy cebula zacznie brązowieć i wtedy zalewamy ją bulionem i gotujemy całość przez 15 min.
Czosnek obieramy, drobniutko siekamy. Do zupy dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek.
Gotową zupę przelewamy do 4 żaroodpornych miseczek. Na każdej porcji układamy po 2 kromki bagietki i posypujemy to serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Zapiekamy 5 (do czasu aż ser się rozpuści). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz