Nazwa popularnej w całej Europie Środkowej potrawy wywodzi się od słowackiego Liptowa, skąd pochodziła i pochodzi pyszna bryndza, którą w tym daniu koniecznie należy zmieszać z gładkim twarogiem dla złagodzenia intensywnego smaku. Taką pasta, zbliżoną do naszej awanturki, można nadziewać np. surowe papryki, wydrążone w środku gruntowe ogórki, podawać z rzodkiewkami, młodymi cebulkami, innymi nowalijkami i koniecznie chlebem razowym!
Składniki:
150 g bryndzy
150 g gładkiego mielonego twarogu
1 łyżka miękkiego masła
1 biała cebula
1 ogórek konserwowy
1 łyżeczka ostrej musztardy w typie Dijon
2 łyżki marynowanych kaparów
2 fileciki z sardeli (anchois)
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminku
sól
Bryndzę ucieramy lub mielimy, mieszamy z masłem i twarogiem. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, bardzo drobno posiekane kapary, sardele, ogórek i musztardę.
Doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz mielonym kminkiem, mieszamy na idealnie gładką masę, doprawiamy do smaku solą. Podajemy najlepiej z razowym chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz