1/15/2013

Ratatouille


Składniki:
1 średnia cukinia
1 mały bakłażan
1 cebula
1 żółta papryka
2 pomidory
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól, pieprz, świeży tymianek
Bakłażana kroimy na plastry, oprószamy je solą i odstawiamy na 15 minut. Płuczemy plastry bakłażana pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w 1 cm kostkę. Cukinię  i paprykę myjemy  kroimy w dużą kostkę (ok. 1 cm). Następnie pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, i także kroimy w grubą kostkę. Cebulę natomiast kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i cebulę i smaż 2-3 minuty, aż się zeszklą. Dodajemy paprykę i bakłażany, przykrywamy patelnię i dusimy warzywa na średnim ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię oraz pomidory i całość dusimy kolejne 10-15 minut. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. 
Ingredients:
1 package of puff pastry ready
1 medium zucchini
1 small eggplant
1 onion, chopped
1 yellow pepper
2 tomatoes
2 cloves of garlic
4 tablespoons of olive oil
salt, pepper, fresh thyme
Cut eggplant into slices, sprinkle with salt and set aside for 15 minutes. Rinse under running water and dry with paper towel. Cut into 1 cm cubes. Wash the zucchini and bell pepper, cut into large cubes (about 1 cm). Tomatoes scalding with boiling water, remove the skin from them, cut into thick cubes. Onion cut into small cubes, crush garlic.
Heat the olive oil in a frying pan, add the garlic and onion and cook for 2-3 minutes, until the vitrification. Add peppers and eggplant, cover the pan and simmer vegetables over medium heat about 5 minutes. Add zucchini and tomatoes, simmer another 10-15 minutes. Season with salt and pepper and fresh thyme.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...