Składniki (na 4 porcje):
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki całych migdałów
1/4 szklanki posiekanych migdałów
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1/3 szklanki bulionu drobiowego
sok z 1/2 cytryny
3 garście świeżego szpinaku
200g sera feta
4 małe lub 2 duże piersi z kurczaka
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka soli
Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu. Gdy patelnia jest juz goroca dodajemy migdały i smażymy 3-4 minuty, do momentu gdy migdały zarumienią się na złoto. Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek i całość smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy umyte liście szpinaku, bulion drobiowy, sok z cytryny i tymianek. Szpinak jedynie blanszujemy, po czym zdejmujemy z ognia i odsączamy nadmiar płynu. Dodajemy pokruszoną fetę i całość mieszamy.
Do małej miski dodajemy resztę oliwy, sól, paprykę i posiekane migdały. Odstawiamy.
W każdej z piersi kurczaka nacianmy nożem małe kieszonki wzdłuż. Kieszonki wypełniamy przygotowanym farszem i zamykamy przy użyciu wykałaczki. Przygotowane piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Piersi smarujemy przygotowaną z papryki i migdałów marynatą. Wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy przez 10 minut, potem wyjmujemy z rękawa i pieczemy jeszcze 10 minut lub do momentu gdy kurczak będzie gotowy.
!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz