1/16/2013

Zupa z pomidorami i soczewicą


Z pewnością lubisz ten moment, kiedy gotując pyszną potrawę, jej smak roznosi się po całym mieszkaniu i zwabia do kuchni wszystkich domowników. Taką właśnie reakcję bliskich gwarantuje pikantna i aromatyczna zupa z pomidorami i soczewicą, którą chcemy ci zaprezentować dzisiaj. Jej niebiański smak zachwyci każdego, kto jej spróbuje!


Składniki: 
1 łyżeczka oleju
2 posiekane ząbki czosnku
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
1 liść laurowy
1,25 łyżeczki kminku
2 łyżeczki chili
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
6 szklanek bulionu warzywnego
pomidory w puszce
1 szklanka czerwonej soczewicy, wypłukanej i osuszonej
2 garście szpinaku
garść prażonych pestek dyni
opakowaniu ryżu
szczypta soli morskiej

W dużym garnku na oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Po około 5 minutach dodajemy pokrojony w plasterki seler. Dusimy wszystko pod przykryciem przez chwilę. Dodajemy pomidory z puszki (razem z sokiem), bulion, soczewicę. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Do zupy dorzucamy wszystkie przyprawy. Dusimy bez przykrycia przez około 20-25 minut. Dodajemy szpinak i sól morską. Gotujemy przez kolejne 5 minut gotowe! Podajemy z ugotowanym ryżem i pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...