Składniki:
1 łyżeczka oleju
2 posiekane ząbki czosnku
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
1 liść laurowy
1,25 łyżeczki kminku
2 łyżeczki chili
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
6 szklanek bulionu warzywnego
pomidory w puszce
1 szklanka czerwonej soczewicy, wypłukanej i osuszonej
2 garście szpinaku
garść prażonych pestek dyni
opakowaniu ryżu
garść prażonych pestek dyni
opakowaniu ryżu
szczypta soli morskiej
W dużym garnku na oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Po około 5 minutach dodajemy pokrojony w plasterki seler. Dusimy wszystko pod przykryciem przez chwilę. Dodajemy pomidory z puszki (razem z sokiem), bulion, soczewicę. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Do zupy dorzucamy wszystkie przyprawy. Dusimy bez przykrycia przez około 20-25 minut. Dodajemy szpinak i sól morską. Gotujemy przez kolejne 5 minut gotowe! Podajemy z ugotowanym ryżem i pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz