1/31/2013

Sernik kokosowy na kruchym spodzie z czekoladą

Składniki:

spód:
1-1,5 szklanki pokruszonych pełnoziarnistych herbatników 
4 łyżki wiórków kokosowych 
4 łyżki drobniutko posiekanych lub zmielonych migdałów
1/3-1/2 szklanki stopionego masła 

masa:
750 g trzykrotnie zmielonego tłustego białego sera (można użyć twarożku typu Philadelphia, ale świetny jest też np. polski mielony twaróg z OSM Krasnystaw) 
3/4 szklanki cukru 
1 łyżka likieru kokosowego lub białego rumu
3 jajka
100 g wiórków kokosowych 

polewa:
20 dag (2 tabliczki) czekolady deserowej 
3/4 szklanki śmietanki kremówki 
kilka kropli olejku waniliowego 
Dekoracja:
"chipsy" kokosowe lub uprażone płatki migdałowe


Natłuszczamy spód oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm. Z zewnątrz owijamy formę podwójną warstwą folii aluminiowej.

Robimy kruchy spód, mieszając herbatniki z migdałami i wiórkami kokosowymi. Dodajemy tyle stopionego i ostudzonego masła, aby po zagnieceniu powstało plastyczne ciasto, którym wylepiamy dno i boki (2-3 cm) tortownicy. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, a potem pieczemy 12-13 minut w 180C. Wyjmujemy, studzimy.

Masa: ucieramy ser z cukrem, a gdy powstanie gładki krem, dodajemy likier lub rum i miksujemy około minuty. Jajka roztrzepujemy widelcem, wlewamy do masy i ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką. Masę serową wlewamy do tortownicy na podpieczony kruchy spód. Tortownicę ustawiamy na blasze o wysokich brzegach, wlewamy tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy 50 minut w 160C. Wyjmujemy tortownicę z kąpieli wodnej, usuwamy folię. Okrawamy sernik nożem przy brzegach formy, ale go nie wyjmujemy. Kiedy zupełnie wystygnie, wkładamy go do lodówki na noc.

Polewa: siekamy czekoladę, zalewamy gorącą śmietanką, dodajemy olejek waniliowy, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Studzimy, mieszając od czasu do czasu. Sernik wyjmujemy z lodówki, ostrożnie zdejmujemy boki tortownicy. Wierzch i boki smarujemy polewą czekoladową, dekorujemy kokosem lub migdałami. Wstawiamy do lodówki, aby polewa zastygła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...