Czas przechowywania w stanie zamrożenia zależy od rodzaju mięsa. Chudej wołowiny możemy nie wyciągać z zamrażarki nawet przez rok.
Cielęcinę możemy trzymać ok. 9 miesięcy. Wieprzowinę natomiast rozmrażamy najpóźniej po 7 miesiącach. Słonina i tłuste mięso oraz kiełbasa nie powinny być przechowywane dłużej niż 4 miesiące.
Mięso należy rozmrażać powoli. Plaster grubości 1 cm na rozmrożenie potrzebuje około jednej godziny. Mięso kroimy dopiero po całkowitym rozmrożeniu – w ten sposób zachowa ono soczystość, jednak bardzo tłuste kawałki możemy kroić na wpół zamrożone.
Wodę, która wycieknie z mięsa w trakcie procesu rozmrażania, można wykorzystać np. przy podlewaniu mięsa lub przygotowywaniu sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz