1/18/2013

Co to są gwiazdki Michelin? | What are Michelin Stars?



Co to jest "gwiazdka Michelin"?


Określenie "Michelin Star" jest cechą dobrej jakości restauracji - co jest dość zabawne, uznając, że Michelin jest w rzeczywistości, producentem opon. Ale firma Michelin uruchomiła coś w rodzaju pierwszej "książki obsługi" w 1900 roku, i rozpoczęła przegląd restauracji anonimowo za pomocą systemu trzech gwiazdek w 1926 roku.

Michelin przyznaje 0-3 gwiazdki na podstawie anonimowych kontroli przez recenzentów. Recenzenci mają skupić się na jakości, opanowanie techniki, osobowości i konsystencji żywności, a nie na wystroju wnętrz, nakryciu stołu, czy jakości usług.

Istnieją roczne przewodników Michelin dostępne dla państw i miast na całym świecie, głównie poza granicami Stanów Zjednoczonych. (W Stanach Zjednoczonych istnieją Michelin specjalnue dla Nowego Jorku, San Francisco, a od 2010 dla Chicago. Firma zaprzestała wydawanie "spisu" dla Los Angeles i Las Vegas w 2009 roku.)

Michelin rozpoczął we Francji-przewodnicy są czasem oskarżani o stronniczość wobec kuchni francuskiej lub za to, że są snobistyczni i preferują styl formalnej restauracji. W Nowym Jorku, na przykład, jest siedem restauracji które otrzymały najwyższą ocenę- trzy gwiazdki, ale tylko jedna z nich znacznie różni się od klasyki, bo jest to specjalne doświadczenie kulinarne. (To Tabela szefa na Fare Brooklyn, gdzie serwowana jest kolacja przy stole w kuchni.)

Gwiazdki Michelin Zdefiniowana:

One star: bardzo dobra restauracja w swojej kategorii.

Dwie gwiazdy: Doskonała w gotowaniu i warta odwiedzenia. Pierwsza klasa w swojej kategori gastronomicznej.

Trzy gwiazdki: Wyjątkowa kuchnia, warta specjalnej podróży. Często są to restauracje bardzo drogie, i  oferujące szeroki wybór win.

Powodem dla którego gwiazdki Michelin są tak pożądane jest to, że większość restauracji nie otrzymuje gwiazdki w ogóle. Na przykład, przez przewodnik Michelin po Francji z 2009 roku, 3531 restauracje były oceniane, ale tylko 548 otrzymało gwiazdkę. Większość z tych restauracji - 449 - otrzymała jedną-gwiazdkę, 73 otrzymał dwie gwiazdki, a 26 otrzymało trzy.

Michelin przyznaje także w "Bib Gourmand" dla żywności wysokiej jakości w cenie sugerującej jej wartość - w Nowym Jorku, za dwa dania plus wino lub deser zapłacimy 40 dolarów lub mniej, z nie licząc podatku i napiwku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...