1/24/2013

KREWETKI - jak je podawać? + przepis na risotto z krewetkami

Zasada jest taka, że krewetki podaje się bez pancerzy, tak aby ułatwić gościom konsumpcję. Małe lub tak zwane koktajlowe podaje się w formie sałatek lub właśnie koktajli. Duże krewetki np. z grilla najlepiej podać obrane z pozostawionymi ogonkami.


Jeżeli krewetki same w sobie stanowią danie, to podajemy do nich sztućce deserowe. Natomiast jeśli stanowią cześć dnia głównego, podane np. z cukinią i ryżem, to musimy obok talerza położyć sztućce obiadowe.

Tu moje pierwsze spotkanie z krewetkami prosto z morza. Pewna, położona na samej plaży restauracja w Helsingborgu serwuje obgotowane krewetki z czerwoną cebulką, cytryną, koperkiem. Do tego podawany jest świeży chleb z masłem. Mniam!


A tu przepis na domowe risotto z krewetkami i karczochami:

Składniki
szklanka świeżych lub mrożonych
gotowanych serc karczocha
8 krewetek, bez głów, z ogonami
mała cebulka
1łyżka oliwy z oliwek
2,5 szklanki bulionu warzywnego lub rybnego
2 szklanki ryżu Arborio

½ szklanki białego wytrawnego wina
¼ łyżeczki soli
pieprz


Podsmażamy serca karczocha i krewetki w małej ilości gorącej oliwy przez 5 minut, aż krewetki bedą ugotowane. W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w plasterki cebulę, aż zmięknie. Mieszamy z ryżem, winem, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy wino.

Dodajemy bulion, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy karczochy z krewetkami. Gotujemy cały czas mieszając. Przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty, aż ryż będzie miękki. Podajemy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...