Tu moje pierwsze spotkanie z krewetkami prosto z morza. Pewna, położona na samej plaży restauracja w Helsingborgu serwuje obgotowane krewetki z czerwoną cebulką, cytryną, koperkiem. Do tego podawany jest świeży chleb z masłem. Mniam!
A tu przepis na domowe risotto z krewetkami i karczochami:
Składniki:
szklanka świeżych lub mrożonych
gotowanych serc karczocha
8 krewetek, bez głów, z ogonami
mała cebulka
1łyżka oliwy z oliwek
2,5 szklanki bulionu warzywnego lub rybnego
2 szklanki ryżu Arborio
½ szklanki białego wytrawnego wina
¼ łyżeczki soli
pieprz
Dodajemy bulion, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy karczochy z krewetkami. Gotujemy cały czas mieszając. Przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty, aż ryż będzie miękki. Podajemy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz