Jajecznice przyrządza się z jaj starannie rozmąconych. Aby jajecznica ścięła się na puszystą masę należy dodać 0,5 łyżki wody na każde 1 jajko. Tradycyjnie masę jajeczną soli się i wylewa na rozgrzany tłuszcz, smaży na niezbyt silnym ogniu i miesza podczas smażenia, aby jajka ścinały się równomiernie. Gdy jajka się zetną, jajecznica powinna być od razu podana. Jajecznica nie może być zbyt wysmażona.
Składniki (2 porcje):
4 jaja
2 pomidory
2 łyżki posiekanego szczypioru
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
2-4 kromki chleba
Cebulkę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, a po minucie wbijamy jajka. Smażymy mieszając do czasu aż białka i żółtka się “zetną”.Na talerzu jajecznicę doprawiamy solą i pieprzem, jeśli lubimy to posypujemy obficie szczypiorkiem. Podajemy z kromką grzanką i rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz