1/19/2013

Pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami


To przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. Najlepiej przyrządzić go bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy przyrumienione pieczarki są najlepsze i pozostają jędrne. Kluczem do sukcesu jest krótkie smażenie pieczarek na dużym ogniu, mają wtedy głębszy smak, bliski grzybom leśnym.

Piersi kurczaka lekko rozbijam lub skrajam z grubości (żeby szybciej i równomiernie się przepiekły) i smażę na patelni grillowej, możecie użyć jednak i takiej zwykłej. Żeby smak sosu był głębszy, robię go na patelni po smażeniu grzybów, cały smak zbierając śmietanką.

Składniki:
200 g pieczarek (najlepiej małych)
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
2-3 piersi z kurczaka
10 g śmietany
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/4 szklanki wody
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dorzucamy pieczarki wraz z rozmarynem i smażymy na dość dużym ogniu, aż staną się złotobrązowe, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy je na miseczkę.
Piersi kurczaka posypujemy solą i pieprzem, lekko skrapiamy oliwą (lub olejem) i smażymy na patelni grillowej.

Na patelnię, na której wcześniej smażyły się grzyby wlewamy olej i dorzucamy czosnek, wlewamy śmietankę, musztardę oraz wodę, gotujemy aż sos zgęstnieje, a smaki dobrze się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Porcje kurczaka polewamy sosem, na wierzchu układamy pieczarki (w razie konieczności przed samym podaniem dodatkowo je podgrzewamy). Całość możemy skropić dodatkowo oliwą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...