1/03/2013

Z cyklu śniadania: orzechowe batoniki muesli


Jesteś typowym łasuchem, który uwielbia słodkości w każdej postaci, ale masz wyjątkową słabość do czekoladowych batonów? W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, byś spróbowała przygotować je sama. Batoniki muesli własnej roboty są nie tylko pyszne, ale również dużo zdrowsze od tych dostępnych w sklepie!
Składniki
puszka mleka kokosowego, 
2/3 szklanki cukru kokosowego, 
6 łyżek oleju kokosowego, 
3 łyżki syropu klonowego, 
0,5 szklanki ulubionych orzechów, 
0,5 szklanki ulubionych płatków muesli, 
2 szklanki pokruszonych herbatników 

Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Przygotowujemy spód batoników-podgrzewamy w małym garnku olej kokosowy. Następnie dolewamy go do pokruszonych herbatników, zmieszanych z syropem klonowym. Łączymy wszystko w jednolitą masę. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i nakładamy na dno przygotowane „ciasto”.Wlewamy do garnka mleko kokosowe. Dodajemy do niego cukier kokosowy i czekamy, aż całość zgęstnieje. Wylewamy kokosową masę na herbatnikowy spód. Następnie rozrzucamy na wierzchu płatki i orzechy. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku. Kiedy całość ostygnie, wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Potem kroimy deser na małe batoniki i ciesz się ich smakiem. Bon Appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...