1/08/2013

"Pesto" z suszonych pomidorów i orzechów laskowych

To "pesto" ma świetną teksturę i ziemisty smak. Chrupiące orzechy nadają niepowtarzalny smak w połączeniu z suszonymi pomidorami i oliwą z oliwek. Spróbujcie go grillowaną  kanapką lub  posmarujcie łyżką na wierzchu ryby w ciągu ostatnich 5 minut grillowania w piekarniku. Polecam również zmieszanie go z kozim serem, do podania z sałatką z zielonych warzyw.

Składniki:
3/4 szklanki całych orzechów laskowych (w łupinach)
85 g suszonych pomidorów (pokrojonych)
1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki soli morskiej 
1 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin


Rozgrzewamy małą patelnię na średnim ogniu. Dodajemy orzechy laskowe. Prażymy orzechy na suchej patelni, rzucając od czasu do czasu, aż do ciemnych i chrupiące, ok 7 minut. Zdejmujemy z ognia i rezerwat.
Łączymy wszystkie pozostałe składniki w malakserze aż do uzyskania stosunkowo gładkiej masy. Dodajemy orzechy laskowe i mielimy dalej, aż orzechy laskowe zostaną posiekane, ale całość będzie jeszcze miałą konsystnecję i strukturę"pesto".
Przykrywamy i wsadzamy do lodówki na kilka godzin przed użyciem, w wyniku czego olej, który będzie miał czas wsiąknąć w pomidory. Całość należy zamieszać przed podaniem.  W lodówce pesto może być przechowywane, ale nie dłużej niż tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...