To "pesto" ma świetną teksturę i ziemisty smak. Chrupiące orzechy nadają niepowtarzalny smak w połączeniu z suszonymi pomidorami i oliwą z oliwek. Spróbujcie go grillowaną kanapką lub posmarujcie łyżką na wierzchu ryby w ciągu ostatnich 5 minut grillowania w piekarniku. Polecam również zmieszanie go z kozim serem, do podania z sałatką z zielonych warzyw.
Składniki:
3/4 szklanki całych orzechów laskowych (w łupinach)
85 g suszonych pomidorów (pokrojonych)
1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
Łączymy wszystkie pozostałe składniki w malakserze aż do uzyskania stosunkowo gładkiej masy. Dodajemy orzechy laskowe i mielimy dalej, aż orzechy laskowe zostaną posiekane, ale całość będzie jeszcze miałą konsystnecję i strukturę"pesto".
Przykrywamy i wsadzamy do lodówki na kilka godzin przed użyciem, w wyniku czego olej, który będzie miał czas wsiąknąć w pomidory. Całość należy zamieszać przed podaniem. W lodówce pesto może być przechowywane, ale nie dłużej niż tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz