1/29/2013

Chutney z czarnej porzeczki i jabłka


Składniki:
450g jabłek twardej odmiany, obranych, bez rdzenia, pokrojonych na małe kawałki
225g, jabłek bardziej miękkich, obranych, bez rdzenia i pokrojonych na duże kawałki
225g czerwonych cebul, obranych i pokrojonych w plastry
25g imbiru, obranego i drobno posiekanego
  ½ łyżeczki pieprzu
225g cukru pudru
150ml octu jabłkowego
350g jeżyn

Umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem jeżyn w dużym rondlu z grubym dnem. Delikatnie stawiamy na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka i cebula zmiękną, mieszanina ma być zagęszczona, nie powinien pozostać żaden sok.

Dodajemy jeżyny, a następnie gotujemy przez kolejne 10 minut, dopóki całość nie zjaśnieje, ale nadal zachowa swój kształt.
Nalewamy po łyżce gorącego chutney do wygotowanych słoików i wekujemy. Przechowujemy nieotwarte słoiki, w chłodnym, ciemnym miejscu na okres do sześciu miesięcy. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...