Kolejne proste i szybkie w wykonaniu danie – a na śniadanie właściwie tylko takie mają rację bytu. Nawet zaspany, głodny i spieszący się człowiek nie jest w stanie nic w nim zepsuć. Niespecjalne walory zdrowotne takich tostów zrekompensować sobie można myśleniem, że są i tak zdrowsze niż jego potencjalne zamienniki – kupne drożdżówki czy batoniki. I na pewno bardziej sycące. Zresztą można przyrządzić je z pełnoziarnistego pieczywa i podać w wersji wytrawnej – z warzywami. Zresztą tosty francuskie na słono, bez żadnych dodatków to moje najmilsze wspomnienie odnośnie śniadań z dzieciństwa. Takie sobotnie poranki u babci. Tosty francuskie to także dobry ratunek dla czerstwego pieczywa.
Składniki:
6 kromek chleba tostowego, grubość ok 1 cm
2 jajka
½ szklanki mleka
1 łyżeczka miodu
½ laski wanilii
2 łyżki masła
1 łyżeczka oleju
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i 1 łyżeczkę oleju. Kromkę chleba maczamy w jajku, obydwie strony, odkładamy aby bułka wchłonęła płyn. Tak samo należy przygotować kolejne 2 kromki pieczywa. Namoczoną kromkę wkładamy na rozgrzane masło i smażymy na średnim ogniu z obydwu stron, aż się zarumieni. Podajemy natychmiast z konfiturą, bitą śmietaną lub cukrem pudrem i owocami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz