BARRIQUE
Typowa beczka dębowa z Bordeaux o pojemności 225 litrów. Obecnie stosowana szeroko na całym świecie do starzenia win czerwonych, a także do fermentacji i starzenia win białych.
Barrique |
Poruszanie osadu pofermentacyjnego w kadziach. Czynność ta usuwa tlen i zapobiega rozwojowi wad aromatycznych w winie. Z racji, że trzeba poruszać osad niemal „od dna” to batonage wymaga sporej krzepy.
BOCKSBEUTEL
Rodzaj płaskiej, a jednocześnie szerokiej butelki. Używa się ich we Frankonii oraz w Portugalii.
Bocksbeutel |
Hiszpańskie określenie wytwórni wina.
BOTRYTIS CINEREA
Rodzaj szlachetnej pleśni. Gdy pokryje ona winogrona sprawia, że odparowuje z nich woda w związku z czym sok jest niezwykle zagęszczony. Dzięki temu otrzymujemy doskonałe, skoncentrowane wina słodkie n.p. Tokaj Aszu, Sauternes. Czytaj dalej...
BRUT
Tak określamy wina musujące bądź szampany, które mają zawartość cukru niższą niż 15g/litr.
CLOS
Francuska winnica otoczona kamiennym murem, termin stosowany najczęściej w Burgundii.
DEKANTACJA
Przelanie wina z butelki do karafki w celu usunięcia osadu oraz natlenienia wina.
EISWEIN
Wino "lodowe", powstaje z winogron zebranych w niskiej, ujemnej temperaturze, dzięki czemu woda w gronach jest zamarznięta.
Eiswein |
Proces podczas którego drożdże zjadając cukier przekształcają go w alkohol i dwutlenek węgla.
FINISZ
Smak jaki wino zostawia w ustach po połknięciu. Im dłuższy jest finisz tym wino jest lepiej oceniane.
MACERACJA
Mieszanie moszczu winnego ze skórkami oraz z pestkami.
MOSZCZ
Sok z wytłoczonych winogron przed fermentacją.
Moszcz |
SOMMELIER
Pracownik restauracji odpowiedzialny za odpowiedni dobór wina, jego podawanie, kupowanie.
Sommelier |
SZAPTALIZACJA
Dodawanie cukru do moszczu w celu zwiększenia mocy wina.
TERROIR
Termin określa właściwości terenu, jego klimat, glebę, wszystkie czynniki geograficzne mające wpływ na wino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz