1/24/2013

Chrupiące CHIPSY z brukselki


Chyba nie ma drugiego takiego warzywa, które miałoby tylu przeciwników, co brukselka. Niektórzy narzekają na jej zapach, inni na gorzkawy smak. Tymczasem małe kapuściane główki są doskonałą propozycją na zimowe dni, kiedy brakuje jeszcze świeżych warzyw (w sklepach brukselkę dostać można od października do końca stycznia, w pozostałe miesiące pozostaje nam mrożona). Jeżeli odpowiednio ją doprawimy, uzyskamy naprawdę wyśmienitą i przede wszystkim zdrową przekąskę!

Składniki: 
kilka brukselek 
oliwa z oliwek
sól, pieprz


Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Zaczynamy od podzielenia brukselki na listki i wrzucamy je do miseczki. Skrapiamy wszystkie oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamyieszaj całość delikatnie dłońmi tak, by mieć pewność, że każdy listek jest doprawiony. Następnie układamy listki na papierze do pieczenia – najlepiej każdy osobno, żeby nie stykały się ze sobą. Pieczemy chipsy przez 10-12 minut, dopóki nie staną się chrupiące.

Wskazówka: Możesz jeść je od razu po upieczeniu, ale będą smakowały wyśmienicie nawet dwie godziny później!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...