1/20/2013

Chilli con carne


Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej, spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso . Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.
Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku fasoli i kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko smażone i duszone. Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.
Jeśli ktoś nie lubi aż tak pikantnych smaków, to po prostu dodajemy mniej papryczki chilli. Smacznego!


Składniki:
1 łyżka oleju
1 duża cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej przyprawy chilli
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka kuminu
500 g mięsa mielonego, wołowego
1 kostka bulionu drobiowego
400 g pomidorów w puszce
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka(410 g) czerwonej fasolki
śmietana i ryż do podania


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ok 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojona paprykę, czosnek, chilli, mieloną paprykę i kumin. Mieszamy i podgrzewamy kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso podsmażamy na oddzielnej patelni do momentu aż nabierze brązowej barwy i dodajemy do mieszanki warzywnej. Smażymy mieszając, po czym dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w 300 ml gorącej wody, pomidory, majeranek, koncentrat, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię i podgrzewamy potrawę ok 20 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewamy niewielka ilość wody.
Fasolkę odcedzamy i dodajemy do potrawy. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze ok 10 minut, dolewając wody w razie gdyby potrawa była za sucha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...