1/16/2013

Piña colada!


Piña colada to mój ulubiony drink. Korzenie tego drinka sięgają Puerto Rico, gdzie po raz pierwszy został prawdopodobnie przyrządzony przez Ramona Marrero w latach 50-tych XX wieku i do dziś jest oficjalnie uznawany za oficjalny drink portorykański. Piña colada składa się z białego rumu, wymieszanego za pomocą shakera z sokiem ananasowym (najlepszy będzie sok ze świeżego ananasa zmiksowanego dokładnie w blenderze) oraz śmietanką kokosową, które nadają drinkowi charakterystycznego, tropikalnego charakteru. Drinka można serwować w różnego rodzaju szklankach, a kruszony lód zastąpić większymi kostkami lodu. W wersji bezalkoholowej rum można zastąpić sokiem pomarańczowym.
Składniki (dla 1 osoby):
30 ml białego rumu
30 ml śmietanki kokosowej
90 ml soku ananasowego
kilka kostek lodu
Do dekoracji:
kawałek ananasa
kokos
lub inne owoce

Do shakera wrzucamy 1-2 kostki lodu i wlewamy wszystkie składniki. Szczelnie zamykamy i potrząsamy kilka razy.
Pozostały lód kruszymy w blenderze i przekładamy na dno zmrożonej w zamrażalniku szklanki. Przelewamy drinka z shakera do szklanki. Dekorujemy drinka kawałkiem ananasa, kokosem lub innymi owocami. Serwujemy ze słomką.
Piña colada is my favorite drink. The roots of this drink dates back to Puerto Rico, where for the first time was probably cooked by Ramon Marrero in the 50s of the twentieth century and is still officially considered to be the official drink Puerto Rican. Piña colada made ​​with white rum mixed with pineapple juice shaker (the best is the fresh pineapple juice mixed thoroughly in a blender), and cream of coconut, which give drinkowi distinctive tropical character. Drinks are served in different types of glasses, and crushed ice to replace the larger ice cubes. The non-alcoholic version, you can replace the rum with orange juice.
Ingredients (for 1 person):
30 ml white rum
30 ml coconut cream
90 ml pineapple juice
a few ice cubes
For the decoration:
a piece of pineapple
coconut
or other fruit

A shaker throw 1-2 ice cubes and pour all the ingredients. Tightly closed and shake several times.
Kruszymy remaining ice in a blender and translate to the bottom of the freezer iced glasses. Pour a drink from the shaker into the glass. Garnish drink with a piece of pineapple, coconut and other fruits.
We serve with a straw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...