Składniki:
2 filety z kurczaka
2 łyżki mieszanki przypraw
4 szklanki młodych liści szpinaku
0,5 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
0,5 szklanki orzechów nerkowca, rozgniecionych
oliwa z oliwek
Filety opłukujemy, osuszamy, lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, nacieramy mieszanką przypraw i odkładamy. Szpinak opłukujemy i osuszamy na ścierce. Pomidory kroimy w cienkie paski, orzechy częściowo rozgniatamy.
Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy, smażymy filety z dwóch stron na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony.
Na drugiej patelni prażymy orzechy, dodajemy pomidory, na koniec liście szpinaku. Smażymy około 1,5 minuty na średnim ogniu. Od razu zdejmujemy patelnię z ognia i wykładamy szpinak z pomidorami na talerze. Na nim układamy filety i podajemy. Proste, pyszne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz