1/31/2013

Terinna z łososia

Składniki (na 12 porcji):

480 g wędzonego łososia (pokrojonego w cienkie plasterki)
300 g chudego białego twarogu (lub serka Philadelphia)
świeżo zmielony czarny pieprz, sól
pęczek koperku
skórka z 1 cytryny (tylko żółta część) + ósemki cytryny do serwowania

Dodatkowo: podłużna forma o pojemności 750 ml - 1000 ml, folia przeźroczysta


Zwilżamy formę i wykładamy ją przeźroczystą folią, tak aby wystawała poza brzegi formy. Następnie układamy plasterki łososia (wykorzystując 180 g), tak aby również wychodziły poza brzegi formy. Biały twaróg miksujemy z koperkiem, solą i pieprzem.
Wykłądamy 1/3 masy na dno formy, wyrównując powierzchnię.
Przykrywamy kolejnymi plasterkami łososiawyrównać i znów nakładamy masę z twarogu. Położyć ostatnią część masy, wyrównać powierzchnię, zamknąć terrinę wystającymi plasterkami łososia i folii. Terrinę wkładamy do lodówki na noc. Wykładamy terrinę na talerz, zdejmujemy folię przeźroczystą, kroimy ostrym nożem na 8 plastrów i podajemy na przystawkę (z pieczywem jeśli nie liczymy kalorii) i ósemkami cytryny do skrapiania. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...