Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę, a jednocześnie pożywne danie to jest to idealne połączenie. Poniżej przedstawiam przepis na pyszną sałatkę cesarską, jednak z dietetyczną potrawą nie ma ona nic wspólnego. Gdy zamawiam gdzieś to sałatkę to zawsze biorę bez boczku i jak dla mnie i tak jest pyszna bez tego!
Składniki (na 8 porcji):
2 filety z kurczaka
200 g surowego boczku
1 ząbek czosnku
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
szczypta pieprzu cayenne
200 ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanej pietruszki
po 1/4 łyżeczki tymianku, bazylii, oregano,
sól, pieprz
2 łyżki startego parmezanu
sałata rzymska
10 pomidorków koktajlowych
3 kromki chleba
Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy i smażymy na patelni (najlepiej grillowej). Po ostygnięciu kurczaka kroimy go w paseczki. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy aż zrobi się kruchy, po czym odlewamy tłuszcz i odstawiamy do wystudzenia.
sos: przeciśnięty czosnek, żółtka, musztardę, cukier i pieprz cayenne miksujemy, w trakcie mieszania dodajemy cienkim strumieniem oliwę, aż mieszanina nabierze konsystencji majonezu. Dodajemy sok z cytryny, pietruszkę i przyprawy. Dalej miksujemy.
Kromki chleba kroimy w kostkę i rumienimy na patelni, aż zrobią się nam ładne grzanki. Sałatę rwiemy na małe kawałki, układamy w dużej misce i polewamy sosem. Na to posypujemy kurczaka, boczek, pomidorki, plastry parmezanu i grzanki. Smacznego!
Pyszne i bez anchoives, których nie jadam :). A zresztą, jak ktoś chce, to przecież można dorzucić... U mnie tylko ten sos wychodzi za gęsty, na koniec dodaję nieco mleka dla uzyskania właściwej konsystencji ( próbowałam więcej oliwy, ale wtedy sos rozwarstwia się). Sałata musi być chrupka - z rzymską jeszcze nie robiłam, z lodową jest ok, z taką najzwyklejszą ( masłowa?)nie wychodzi to najlepiej.
OdpowiedzUsuń