1/20/2013

Bakewell tart

Prawdziwy brytyjski klasyk, tartę Bakewell najlepiej podawać lekko ciepłą z duża ilością  lekko ubitej śmietany.


Składniki:

ciasto:
250 g mąki
90 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki drobnego cukru
2 łyżki zimnej wody
50g płatków migdałowych

nadzienie:
90 g masła
80 g drobnego cukru
2 jajka, roztrzepane
3 krople naturalnego ekstraktu z migdałów
70 g mielonych migdałów
40 g mąki 
160 g dżemu malinowego


Piekarnik nastawiamy na 180C. Lekko natłuszczamy foremkę do tart o średnicy 20 cm. Przesianą mąkę umieszczamy w misce, dodajemy masło i łączymy składniki za pomocą palców aż powstanie drobna kruszonka. Mieszamy z cukrem. Robimy zagłębienie i dodajemy prawie całą wodę. mieszamy za pomocą noża aż do połączenia składników. Gdy ciasto będzie za suche dodajemy resztę wody. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pokryło dno i boki foremki.

Foremkę wykładamy ciastem i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i posypujemy suchym ryżem lub fasolką. Pieczemy przez 10 minut, usuwamy papier i ryż a ciasto dopiekamy w piekarniku jeszcze 7 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Masło ubijamy z cukrem w małej misce do białości. Dodajemy stopniowo po jajku, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z migdałów. Przenosimy do większej miski i mieszamy z mielonymi migdałami i mąką za pomocą łyżki. Upieczone ciasto smarujemy dżemem a na dżem wykładamy migdałową miksturę wygładzając wierzch. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez 35 minut.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...