Skąd pochodzą?
Buraki ćwikłowe uprawiane były już w starożytności. O warzywach tych po raz pierwszy wspomina dokument z Babilonii z 722 r. p.n.e. Trzysta lata później uprawiano je już w Grecji, a następnie po 200 latach zadomowiły się one na terenach republiki rzymskiej. Po koniec XVIII w. odkryto w nich sacharozę, a niedługo potem rozpoczęto produkcję cukru buraczanego. W Polsce pierwsze wzmianki na temat buraków pochodzą z XIV w, ale na szerszą skalę rozpoczęto jego uprawę dopiero pod koniec XVI w. Obecnie nasz kraj jest czołowym producentem tych warzyw w Europie.
Z czym się je je?
W zastosowaniu kulinarnym cenione są przede wszystkim buraki o ciemnym miąższu. Powinny mieć cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę. Najsmaczniejsze są buraki, których średnica nie przekracza 8 cm. W przypadku młodych roślin jadalny może być zarówno korzeń, jak i liście. Korzenie buraków idealnie nadają się do przygotowania różnego rodzaju przetworów, sałatek i marynat oraz zup i soków. Natomiast z liści robi się chłodniki oraz boćwinkę. Buraki najczęściej spożywa się po przetworzeniu. Gotowane, smażone, marynowane lub w postaci soków mogą być dodatkiem do surówek, mięs i zup. Jednymi z najbardziej znanych potraw z buraków są barszcz czerwony oraz ćwikła z chrzanem.
Co mają w sobie dobrego?
Buraki należą w naszym kraju do jednych z najpopularniejszych warzyw, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również z uwagi na walory odżywcze. Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek (ich niedobór powoduje anemię). Poza tym buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza się, że działają hamująco na rozwój raka). Z uwagi na swój skład buraki mają działania dokwaszające, dlatego polecane są zwłaszcza osobom spożywającym dużo produktów o charakterze kwasotwórczym (tj. m.in.: mięsa, ciasta, pieczywa). Z tego powodu są też pomocne w walce ze zgagą. Warto wiedzieć, że te wszechstronne warzywa wykorzystuje się też w leczeniu grypy, anginy i przeziębień. Z uwagi na dużą zawartość cukru w burakach ostrożnie powinny je stosować w kuchni osoby cierpiące na cukrzycę.
Ciekawostki
Istnieje kilka odmian buraka: liściowy (botwina) i korzeniowy. Buraki korzeniowe dzielimy natomiast na: cukrowe (stanowiąca drugie na świecie - po trzcinie cukrowej źródło cukru – 24% produkcji światowej), pastewne (z których wytwarza się paszę dla zwierząt) oraz ćwikłowe. Te ostatnie uprawia się głównie do celów spożywczych - poza wykorzystaniem w kuchni, buraki są cennym surowcem wykorzystywanym powszechnie do produkcji mrożonek, suszu, konserw i naturalnych barwników. Buraki ze względu na swoje „bogate wnętrze” mają też swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz