1/11/2013

Karmelowo-kawowe placki


Słodkie, puszyste, rozpływające się w ustach – oto trzy powody, dla których powinnaś wypróbować zaprezentowane przez nas dzisiaj danie. Karmelowo-kawowe placki, o których mowa, są bowiem ucieleśnieniem tego, co w gotowaniu najważniejsze: prostoty wykonania i niebiańskiego smaku!

Składniki:

placki:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki stopionego, schłodzonego masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki espresso (lub łyżka rozpuszczalnej, suchej)
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

sos karmelowy:
2 łyżki masła
0,5 szklanki brązowego cukru
 2 łyżki mleka
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

do dekoracji:
lody waniliowe
posiekane orzechy arachidowe


sos karmelowy: W rondelku mieszamy stopione, wystudzone masło i brązowy cukier. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy mleko i gotujemy, dopóki sos nie zgęstnieje. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy do sosu wanilię. Odstawiamy.

placki:  W misce mieszamy wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, kawę (jeśli używamy instant), cynamon, sól i cukier. W osobnej misce mieszamy mokre składniki - jajko, mleko, masło i aromat. Dodajemy składniki mokre do suchych i całość dokładnie mieszamy. Powinna powstać jednolita masa.

Na rozgrzaną patelnię z masłem nakładamy po 3 łyżki masy naleśnikowej na placek. I smażymy z każdej strony, do uzyskania koloru złotego brązu.. Wykładamy placki na talerz. Oblewamy je ciepłym sosem karmelowym, a na wierzch nakładamy gałkę lodów waniliowych i posypujemy posiekanymi orzechami. Bon Appétit!

Zobacz też przepis na muffiny kawowo-czekoladowe i cappucino pavlova.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...