1/07/2013

PUSZYSTE CIASTO CYTRYNOWE

Jest łatwe w przygotowaniu, smakuje wybornie i przepięknie pachnie. Mowa o cieście cytrynowym, które świetnie sprawdza się w roli lekkiego deseru. Twoja rodzina będzie nim zachwycona!


Składniki: 


1 szklanka przesianej mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
12 jajek
2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
1 łyżka+1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli

krem cytrynowy: 

0,5 szklanki świeżego soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki
1/4 łyżeczki soli
półtorej szklanki schłodzonej śmietany kremówki
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny



Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i pół szklanki cukru. Ubijamy pianę z białek. Nie przerywając miksowania, dodajemy do niej skórkę z cytryny, sok z cytryny, wanilię, sól i szklankę cukru. Stopniowo łączymy ze sobą  wcześniejsze mieszanki. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką. Natłuszczamy formę i posypujemy ją bułką tartą. Wlewamy do środka masę. Pieczemy ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 45-50 minut.

Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia na około półtorej godziny. Następnie przekładamy je na ozdobną tacę. Przygotowujemy cytrynowy krem. Zagotowujemy w rondelku wodę, a następnie umieszczamy na nim miskę. W misce mieszamy sok z cytryny, cukier, mąkę i sól. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, ciągle mieszając wszystko trzepaczką. Potem odstawiamy masę do ostygnięcia.

W tym czasie miksujemy śmietanę ze skórką z cytryny. Łączymy ją z chłodną masą z z rondelka.
Wierzch ciasta smarujemy kremem cytrynowym. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...