Skąd pochodzi?
Dziko rosnący koper włoski nie powinien być dla nas zaskoczeniem w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Spotkać możemy go także w Pakistanie, Iranie i Afganistanie. Kupieckie podróże przyczyniły się do rozpowszechnienia tej smacznej rośliny poza obszarami rodzimego występowania, uprawiany jest w Australii, Nowej Zelandii, Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz Środkowej i Południowej Ameryce. Przy zakupie warto pamiętać, aby wybierać okazy, które mają twardą jasną bulwę, zielone pędy i charakterystyczny aromat anyżu.Z czym to się je?

Jakie ma zalety?
Koper włoski jest nie tylko bardzo smaczny i kulinarnie wszechstronny, ale też bardzo zdrowy. Średniej wielkości fenkuł pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas oraz witaminę B! Warzywo to jest też cennym źródłem błonnika i kwasu foliowego. Dzięki tak bogatemu wnętrzu koper włoski wspomaga układ odpornościowy, neutralizuje wolne rodniki, obniża wolne rodniki i obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu Olejki lotne, dzięki którym fenkuł ma charakterystyczny anyżkowy posmak, korzystnie wpływają na układ trawienny i nerwowy, a przy tym wszystkim ma niewiele kalorii.
Co jeszcze?
Koper włoski jest nie tylko bardzo smaczny i kulinarnie wszechstronny, ale też bardzo zdrowy. Średniej wielkości fenkuł pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas oraz witaminę B! Warzywo to jest też cennym źródłem błonnika i kwasu foliowego. Dzięki tak bogatemu wnętrzu koper włoski wspomaga układ odpornościowy, neutralizuje wolne rodniki, obniża wolne rodniki i obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu Olejki lotne, dzięki którym fenkuł ma charakterystyczny anyżkowy posmak, korzystnie wpływają na układ trawienny i nerwowy, a przy tym wszystkim ma niewiele kalorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz