1/01/2013

Co zrobić z resztkami jedzenia?

Co roku obiecujemy sobie. że już na następne święta jedzenia będzie mniej. Na ogół jednak kończy się na deklaracjach...

Co zrobić z resztkami pieczeni, kapusty czy makaronu do rosołu? Można oczywiście przygotować z nich nowe pyszne potrawy: zapiekanki, paszteciki, sałatki. Jednak wszystkiego nie da się od razu przetworzyć ani zjeść. Oto kilka zasad, które pomogą ci przedłużyć okres przydatności twoich potraw:

Czysta lodówka. Niska temperatura chroni żywność przed zepsuciem, ale tylko wtedy, gdy w produktach i wewnątrz lodówki nie ma bakterii. A więc nawet jeśli myłaś ją przed Gwiazdką, po świętach zrób to ponownie. Była przecież ostatnio mocno eksploatowana. Wstaw do niej także spodek z sodą oczyszczoną, która działa bakteriobójczo.
Wszystko pod przykryciem. Nie wstawiaj do lodówki potraw na półmiskach ani w salaterkach. Najlepsze do przechowywania są zamykane pojemniki.
Rozmieszczenie. Produkty najtrwalsze umieść na półkach przy tylnej ściance, a z przodu te które trzeba zjeść szybko.

Które produkty możesz uratować przed zepsuciem?

Ciasto - większość, w tym tort i sernik, możesz zamrozić nawet na 3 miesiące. Szarlotka wytrzyma w lodówce kilka dni. Ciasteczka i pierniki zachowają świeżość nawet do 2 miesięcy w blaszanych pudełkach.
Wino - przelej resztki do foremek na lód, włóż do zamrażalnika. Przydadzą się do drinków lub sosów. Sos do naleśników: dodaj do wina odrobinę cukru, cynamonu i goździk. Odparuj 1/3 objętości.
Ryby - gotowych dań rybnych nie zamrażaj, przechowuj je w lodówce. Najtrwalsza jest ryba w galarecie i śledzie marynowane – wytrzymają 5–6 dni. Pozostałe potrawy trzeba zjeść w ciągu 3–4 dni.
Zupa - bez ziemniaków można przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy. Zupę z ziemniakami zagotuj, przelej do wyparzonych słoików, zakręć. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki. Wytrzyma 4 dni.
Pieczywo - zawiń szczelnie w folię i zamroź. Jeśli przez święta sczerstwiało, rozmrażaj w rozgrzanym piekarniku, lekko skrapiając skórkę wodą. Możesz także je ususzyć i zrobić tartą bułkę.
Mięso - pieczeń i inne dania mięsne mogą leżeć w zamrażarce 5–6 miesięcy. W lodówce przechowuj je 3–4 dni. Wędlinę ze sklepu podziel na porcje „na jeden raz”, przechowuj w zamrażarce do miesiąca.

3 komentarze:

  1. Does your webѕite havе a сontact pagе?
    I'm having trouble locating it but, I'd like to ѕhoοt уou an e-mail.

    I've got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

    My web page; survival-foods.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cocolibre@o2.pl/ Look forward for your message. Thanks

      Usuń
  2. I've been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this info So i am happy to show that I have a very excellent uncanny feeling I found out just what I needed. I most surely will make sure to don?t fail to remember this site and provides it a glance on a continuing basis.

    Also visit my blog; http://www.yelp.com/biz/miracle-services-zero-residue-green-carpet-cleaning-san-diego-2

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...