1/01/2013

Czym jest: ATHOLL BROSE?

Atholl Brose był  jednym z ulubionych napojów królowej Wiktorii. Monarchini po raz pierwszy  spróbowała tego trunku w 1842 roku, w Dunkeld, w pobliżu Perth. Może być on podawany jako drink lub deser.

Cały sekret tkwi w płatkach owsianych, które są bazą napoju. Musi być ich tyle samo ile whisky. Płatki najpierw trzeba namoczyć, najlepiej zostawić je na kilka godzin. Następnie odsączyć je od wody i to ją użyć do drinka, łącząc zresztą składników. Według tradycyjnego przepisu Atholl Brose powinno się mieszać srebrną łyżeczką.


Drink pochodzi ze Szkocji. Nazwę zawdzięcza dzielnemu hrabiemu, który powstrzymał bunt w mieście pojąc przywódcę rebeliantów miksturą z owsianki. Podstęp zadziałał i po dużej ilości trunku lider buntowników skapitulował.

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki wody
1/4 szklanki miodu
1 szklanka bitej śmietany
2 szklanki szkockiej whisky

Umieszczamy płatki owsiane w nylonowym woreczku i umieszczamy worek w głębokiej misce. Dodajemy wodę i zostawiamy noc. Następnego dnia rano, wyciskamy wodę z worka i otrzymany płyn umieszczamy w rondelku, dodajemy miód i lekko podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy nieco. Wlewamy śmietanę, następnie dodajemy whisky. Cheers!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...