Cały sekret tkwi w płatkach owsianych, które są bazą napoju. Musi być ich tyle samo ile whisky. Płatki najpierw trzeba namoczyć, najlepiej zostawić je na kilka godzin. Następnie odsączyć je od wody i to ją użyć do drinka, łącząc zresztą składników. Według tradycyjnego przepisu Atholl Brose powinno się mieszać srebrną łyżeczką.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki wody
1/4 szklanki miodu
1 szklanka bitej śmietany
2 szklanki szkockiej whisky
Umieszczamy płatki owsiane w nylonowym woreczku i umieszczamy worek w głębokiej misce. Dodajemy wodę i zostawiamy noc. Następnego dnia rano, wyciskamy wodę z worka i otrzymany płyn umieszczamy w rondelku, dodajemy miód i lekko podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy nieco. Wlewamy śmietanę, następnie dodajemy whisky. Cheers!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz