1/16/2013

Śródziemnomorska sałatka ryżowa


Lekkie sałatki ryżowe to jedna ze specjalności śródziemnomorskiej kuchni. We włoszech robi się je z krótkoziarnistego, kleistego ryżu, odmiany arborio, używanego również do gotowania risotta. Risotto z ryżu basmati będzie całkowitą porażką, jednak w sałatce taki ryż będzie jak znalazł!

Składniki:
250 g długoziarnistego ryżu (np. basmati)
50 g kukurydzu z puszki, odsączonej
1 czerwona papryka
5 filetów z sardeli z puszki (anchois)
100 g czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka kaparów z zalewy
6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
sól



Ryż dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Zagotowujemy w garnku dużo osolonej wody, wsypujemy przepłukany ryż, gotujemy ok. 15 minut do miękkości. Odcedzamy, dwukrotnie dobrze przepłukujemy na sicie zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia. Groszek wsypujemy do rondelka z gotującą się wodą, gotujemy kilka minut, odcedzamy, przepłukujemy na sicie zimną wodą i przekładamy do garnka z zimną wodą, by nie stracił koloru. Odcieknięty ryż i kukurydzę przekładamy do miski, dodajemy paprykę i sardele pokrojone w paseczki, posiekane oliwki i kapary, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, całość schładzamy, podajemy z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...