Składniki:
3 szklanki górskich płatków owsianych
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub 0,5 szklanki pekanów
1 szklanka pomieszanych nasion dyni, słonecznika
1 łyżka sezamu
1/3 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki grubo posiekanych migdałów
0,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
4 łyżki miodu
3 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub 0,5 szklanki pekanów
1 szklanka pomieszanych nasion dyni, słonecznika
1 łyżka sezamu
1/3 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki grubo posiekanych migdałów
0,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
4 łyżki miodu
3 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Wszystkie składniki wrzucamy i wlewamy do miski i dokładnie mieszamy. Masę wysypujemy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Granolę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut , mieszając pierwszy raz po około 5 minutach, a później jeszcze kilka razy w trakcie pieczenia. Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, by granola mogła wystygnąć. W szczelnym pojemniku lub słoju można granolę przechowywać nawet kilka tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz