1/02/2013

Z cyklu śniadania: GRANOLA

Niemal w każdym sklepie spożywczym można kupić mieszankę płatków zbożowych do przyrzą dzania bardzo zdrowych muesli. Za najsmaczniejsze uważa się słodkie i kruche płatki z miodem, zwane crunchy, ale ta „kruszonka" jest bardzo droga. Poniższy przepis może więc uchronić nas przed potencjalnym bankructwem w podobnej sytuacji.

Składniki:
3 szklanki górskich płatków owsianych
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub 0,5 szklanki pekanów
1 szklanka pomieszanych nasion dyni, słonecznika
1 łyżka sezamu
 1/3 szklanki wiórków kokosowych
 0,5 szklanki grubo posiekanych migdałów
0,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
4 łyżki miodu
 3 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Wszystkie składniki wrzucamy i wlewamy do miski i dokładnie mieszamy. Masę wysypujemy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Granolę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut , mieszając pierwszy raz po około 5 minutach, a później jeszcze kilka razy w trakcie pieczenia. Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, by granola mogła wystygnąć. W szczelnym pojemniku lub słoju można granolę przechowywać nawet kilka tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...