1/09/2013

Hummus

Hummus to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny, przyprawy, niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski, dokładnie razem wymieszane.

Hummus zawsze był dla mnie ciekawą pastą. Uwielbiam jego konsystencję: kremową i ciężką zarazem. Mniam. A do tego jest taka zdrowa!
Ten przepis, jak większość moich przepisów jest mało pracochłonnym sposobem na to by przygotować i cieszyć się hummusem. Wystarczy wrzucić wszystko do malaksera i gotowe. To jest naprawdę proste.Naprawdę nie trzeba nawet kupować tahini, aby zrobić hummus - wszystko co musisz zrobić, to sprażyć trochę nasion sezamu w domu i dodać je do środka. Smakuje prawie tak samo.


Składniki:

3 łyżki sezamu (lub 1/3 szklanki pasty sezamowej tahini)
4-5 ząbków czosnku, całe 
0,5 kg ziaren ciecierzyca (odsączonej z zalewy)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka soli


W małej patelni, nasiona sezamu prażymy na średnim ogniu do złotego, potrząsając często patelnią. Należy uważać, aby nie spalić nasion. Odstawiamy.

Dodajemy czosnek do malaksera i mielimy aż do całkowitego zmielenia. Dodajemy cieciorkę, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól do malaksera i miksujemy całość na gładką masę. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki zalewy cieciorki, łyżka po łyżce, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodajemy sprażony sezam i całość ponownie miksujemy. Odstawiamy do schłodzenia, na około 1-2 godziny. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...